November 2005. Ik zit op de bank. Verslagen, lamgeslagen. Mijn ogen zijn volgelopen. Door mijn troebele blik zie ik maar half de spelende vogels in de tuin. Radeloos ben ik, machteloos, gefrustreerd. Want waarom wil die grote bal vol zenuwen in mijn buik nou niet weg? Een bal die aangeeft dat er groot onheil op mij af komt. Maar er is geen onheil. Alleen maar een dag die geleefd moet worden. Maar ineens vormt die dag een enorme bedreiging voor mij. Waarom eigenlijk? Vorige week was er toch nog niets aan de hand, toen leefde ik de dag zoals die geleefd moest worden. Toch? Of ging het toen al mis?
Door het leven van de dagen die achter mij liggen heb ik een burn-out gekregen. Ergens heb ik iets fout gedaan. Maar waar? Wanneer is het begonnen en hoe had ik het kunnen voorkomen? Door het leven van alle dag is het misgegaan, waarom zouden mijn lichaam en geest er nu ineens op moeten vertrouwen dat het wel goed gaat? Of spelen er meer factoren mee?

De huisarts adviseerde mij minimaal twee weken thuis te blijven en alles uit mijn handen te laten vallen. Hij waarschuwde me nog dat bezige bijtjes, die ineens overal mee stoppen, eerst in een diep dal terecht komen en daarna de berg weer op gaan. Ik ben zijn waarschuwing niet vergeten, maar was te zeer bezig met de nare bal in mijn buik.
Maar wat was het dal diep …
Als het opstaan al een buik vol zenuwen geeft, hoe moet de rest van de dag dan verlopen? De strijd tegen deze gevoelens is enorm groot. Het heeft geen enkele zin. Als het lichaam (en onbewust de geest) is geknakt en het vertrouwen in het lichaam en de geest volledig weg is, moet dat opnieuw worden opgebouwd. En dat kost tijd, heel veel tijd.
Een logisch gevolg voor mij was dus, omdat het doorleven van de dag zelf al stress gaf, ik nog veel meer stress ervoer als ik naar de winkel moest, iemand op bezoek kwam of ik bij iemand bezoek ging, de kapper, de tandarts, kind naar school brengen, etc. Hele basale dingen werden ineens een bedreiging. Waar ik vroeger niet over nadacht, maar gewoon deed, was ineens geen vanzelfsprekendheid meer.
Voor buitenstaanders is de grote vraag waarom? Het antwoord is simpel. Vertrouwen, het vertrouwen in eigen kunnen is volledig kapotgeslagen. Als een golf die gebroken wordt tegen de rotsen. Ik denk dat de klap net zo hard is. (en de verrassing voor degene die het ondergaat net zo groot is.)

Wordt vervolg …
PS. zie dit niet als een zielig verhaal, maar als iets dat ik heb doorleefd. Hopelijk herkenbaar voor anderen. Maak het bespreekbaar en zorg voor meer begrip. Dan is mijn burn-out niet voor niets geweest. Dit is wel een waarschuwing! Zorg goed elkaar!