dinsdag 27 december 2011

Zo kan het ook (en zo ging het ook)

Warme waterstralen vallen op mijn hoofd en glijden over mijn schouders en rug naar beneden. Ik kijk op naar de douchekop waar het warme water uit komt. Nu masseert de forse straal mijn gezicht. Heerlijk! Ik draai me weer om op zoek naar een washand en douchecrème.


Het zal toch niet gebeuren dat ik dit jaar alleen naar de kerstnachtdienst ga? Door alle drukte heb ik er niet aan gedacht iemand mee te vragen. Trouwens dat is niet mijn sterkste kant. Zomaar iemand meevragen.

Ik zeep me in terwijl mijn conditioner in mijn haar trekt. Het voelt niet helemaal oké, dat ik niemand heb meegevraagd. Ik denk aan Marloes. Al jaren beloof ik haar mee te nemen en ik heb het in al die tijd bij een belofte gelaten. Ik spoel mijn haar uit en laat het water langs mijn lijf lopen, zodat al het zeepsop wegspoelt. Het hoopt zich op bij het putje, waar het niet weg kan vanwege de hoeveelheid haar dat is uitgevallen. Hé Bah.

Ik besluit Marloes te bellen. Ook al is het bijna negen uur. Ik doe het! Het nummer is zo gevonden in mijn mobiel. Na enkele tonen neemt Marloes op. ‘Ja hoi met mij, bel ik gelegen?’, vraag ik. Marloes is verrast en blij tegelijk. ‘Ja hoor ik zit net met een vriend een kopje thee te drinken.’ Hmm jammer, dat wordt dus niets. Maar ik laat me niet direct uit het veld slaan en stel toch mijn vraag. ‘Ik had je graag mee willen vragen naar de kerstnachtdienst. Hij begint over een half uur.’ Ze is blij verrast. Vertelt dat ze er die dag al aan had gedacht, maar het niet zo zag zitten om alleen te gaan. ‘Ik wil er even over nadenken’, zegt ze,’ ik bel je zo terug.’

Ik ben zo benieuwd of Marloes mee gaat dat ik met grote slokken mijn cappuccino naar binnen werk. Ik wip heen en weer op mijn stoel en kijk ondertussen naar de dansende kaarsjes op tafel. Dan gaat de telefoon …


‘Ja, ehh’ begint ze aarzelend. Ze wil natuurlijk niet, want ze zitten net aan de thee, flitst het door me heen. ‘Vind je het goed dat Arnold ook mee gaat? Hij is al jaren niet geweest en wil ook graag mee.’ Ik ben blij verrast. ‘Natuurlijk mag hij mee, gezellig!’

Een half uur later zitten we in een sfeervol verlicht kerkgebouw naar ouderwetse kerstliederen te luisteren. De dominee vertelt in eenvoudige woorden de boodschap van kerst, The Voice of Xmas noemt hij het. Geweldig!

19 opmerkingen:

 1. Ja met z'n 2-en is mooier dan alleen en als 2-en dan 3-en word is het helemaal te gek toch...
  Ik ben dit jaar niet geweest, mijn zoon was thuis en moest naar de trein gebracht worden, die heeft nog de leeftijd dat hij alleen maar aan zijn eigen leuke dingen denk en vaak nog even vergeet dat een ander soms ook graag leuke dingen wil doen..dus dat ging even weer mis, maar wij zijn 1ste kerstdag geweest, ofschoon ik kerstnachtdienst toch eigenlijk wel mooier vind...
  Mooi dat je je belofte dit jaar gehouden hebt....

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi,dat je uiteindelijk met je drietjes kon gaan.
  Want alleen,is maar alleen.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat begon onder de douche mondde uit in het samen naar de dienst te gaan. Met z'n drieën nog wel. Mooi.

  Ik wens je alvast een jaar, heel dicht bij God toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn als je zo samen kunt gaan, en kunt denken aan de geboorte van Christus

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die douche ziet er super uit by the way.......
  enne....hoeveel haar heb je nu nog op je hoofd?

  Maar goed......goed dat je dus gebeld hebt, zo zie je maar.......ineens ziet je avond er weer heel anders uit.....
  Fijne avond
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heb je goed aan gedaan Gerreke
  en heel gezellig met zijn drietjes mooi
  Hartelijke groetjes Janny
  p.s
  Bedankt voor je reactie bij de rookfoto's
  en ja het is heel leuk om te doen wel een hele toestand de uitleg staat bij Karina
  en het is weer eens iets anders hé

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb er een mooie herinnering aan en graag wil ik dat eens weer beleven. Een paar jaar geleden was het weer zover, maar daar was het zo anders en met een zieke oud collega naast me die meer tijd op het toilet heeft doorgebracht was het hele gevoel even weg. Nu als we bij elkaar zijn zo rond kerst dan denken we weer terug over hoe ziek ze was. Stiekem hoop ik toch die warme herinnering van toen die eerste keer nog eens weer te voelen maar ja alleen nee dat komt er niet van. Fijn dat jullie gezellig samen zijn gegaan, lieve groetjes Cristien.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

  Fijne avond. Lieve groet, Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een goed gevoel geeft dat, en niet alleen voor jezelf..een mooi begin van kerst.

  Lieve groetjes,
  ♥Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een onverwachte wending van de avond.
  Móói Gerreke, dit is Kerstmis !!!
  Wens je gezellige dagen richting oud en nieuw.
  Groetjezz lfs mij

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Voor het eerst sinds jaren ben ik door omstandigheden niet geweest. Raar gevoel was het.
  Maar jij had je Kerstgevoel helemaal te pakken.

  lieve groeten
  Hermine

  BeantwoordenVerwijderen
 12. wat mooi om ondanks je onzekerheid zo'n blije reactie te krijgen en zelfs met z'n 3-en te gaan!

  Past extra mooi in deze kersttijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Gerreke,
  Wat heb je dat weer mooi geschreven. Ik zie het allemaal zo voor me, dat wachten op die stoel, naast de telefoon... Super dat ze uiteindelijk met z´n drieën zijn gegaan...
  Zelf was ik kerstavond bij mijn ouders, in voorgaande jaren, als ik op kerstavond bij mijn ouders was, ging ik samen met mijn ouders naar de nachtmis (maar dan al om 20.00 uur), maar nu kan mijn moeder niet meer zo lang op zo'n bankje zitten... Mijn vader is alleen gegaan en ik ben bij mijn moeder gebleven... Ook fijn.
  Ik wens je heel fijne laatste dagen van het jaar,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ja, soms moet je de stoute schoenen aantrekken :) Goed hoor om daad bij woord (gedachte) te voegen en haar te bellen!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ja ik ben ook geweest, anders kom ik niet in kerstsfeer hoor..het hoort er zo bij vind ik....Maar wat een mooie wending van de avond Gerreke..zo kun je maar weer zien hoe het uiteindelijk kan lopen....Mooi hoor.
  lieve groetje....Elly.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo Gerreke,

  Hoe meer zielen des te meer vreugd.
  Wat gezellig dat jullie zo gezellig met elkaar zijn gegaan.
  Het leven zit vol verrassingen en daarvan zijn er ook een aantal heel aangenaam net als deze.

  LG, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een mooi gebaar en wat goed dat je toch gebeld hebt!! Gelukkig was dit non-fictie en kwam het goed, alsof het fictie was...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Een mooi gebaar, alleen gaan is nooit zo fijn. Wij gingen ook met een paar mensen, als was onze pater niet zo vrolijk aangelegt dat was wel jammer.

  BeantwoordenVerwijderen