maandag 11 februari 2013

Pesten of plagen, wat is het verschil?

‘Mam, de directeur kwam bij ons in de klas. Hij zei dat we niet meer mogen pesten en als we dat toch doen dan worden we geschorst.’ Dit klinkt erg kort door de bocht. Er zal vast het een en ander aan vooraf zijn gegaan, maar daar heb ik dan bar weinig van meegekregen. Diezelfde avond komt via de mail een uitgebreide toelichting op het gezegde van zoonlief.

Tijdens het avondeten is het onderwerp van gesprek, want wat is nou het verschil tussen pesten en plagen. Kan plagen ook uitmonden in pesten zonder dat een kind dat direct in de gaten heeft? Hierbij speelt, naar mijn idee, gezichtsuitdrukking een belangrijke rol. Dat betekent dat zoonlief goed moeten opletten, wat de consequentie is van zijn plagerijtje. Want, zo weet zoonlief inmiddels uit  ondervinding,  wordt een grapje niet altijd gewaardeerd, omdat deze niet wordt begrepen of omdat ieder zo z’n eigen humor heeft.

Pesten is het gedrag waarbij één persoon herhaald en gedurende langere tijd door een of meerdere andere bejegend wordt op manieren die leiden tot fysieke verwonding en/of psychisch lijden. (Bron: Wikipedia)

Plagen is het op speelse wijze prikkelen van een ander door middel van verbale en fysieke grapjes. (Bron: Wikipedia)

Best een lastige kwestie voor zeven- en achtjarigen.  En omdat blijkt dat pestgedrag nogal speelt in de klas wordt hier de komende tijd volop aandacht aan besteed. Een dezer dagen worden de ouders van de nodige de nodige informatie voorzien.

Nu maar hopen dat het geen vingerwijzing wordt, maar een vruchtvol samenzijn om het leefklimaat van de klas op een hoger niveau te tillen! Daarbij speelt, naar mijn idee, chemie tussen de kinderen een belangrijke rol. Als dat er niet is, wordt het beste een lastige kwestie, maar een andere optie is er niet, want pesten, pesten is echt not done!

10 opmerkingen:

 1. Pesten maakt veel stuk, daarom is het ook goed dat er op scholen veel aandacht aan wordt besteed. We kennen allemaal de voorbeelden van zelfmoord, die gedaan zijn omdat men niet meer tegen het getreiter van anderen kon. Pesten heeft naar mijn gevoel een gemene insteek, met de bedoeling een ander pijn te doen. Plagen is als het goed is zodanig, dat je je niet aangevallen voelt in eigen persoon...vaak doet iemand dat waarvan je weet dat je band met die persoon goed is, zodat je ook weet dat het niet kwetsend bedoeld is.

  Het blijft een aandachtspunt...goed om het thuis ook te bespreken!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel goed,dat er veel aandacht is voor pesten.
  Ik weet ook helaas hoe het is.
  Je blijft het altijd me je meedragen,je leven lang.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gerreke,
  Pesten is zo verschrikkelijk. Als het om je kind gaat voel je je machteloos en hulpeloos. Maar er worden ook volwassenen gepest, echt heel erg gepest en daar hoor je niet zoveel over. Het is echt heel goed om het pesten op school bespreekbaar te maken, zodat iedereen er beter mee om kan gaan en zodat het uiteindelijk verdwijnt. Het pesten moet bij de wortel worden aangepakt. Het bestaat al zo lang, maar als we het opgeven laten we heel veel kinderen en volwassenen in de steek.
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een goede actie op de school van je kinderen. Pesten bestond altijd al, maar nu....komt er eindelijk iets op gang.

  In de media,op scholen, wereldwijd misschien. In ieder geval ook hier in Zweden.
  Hartelijke groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. goeie actie,en nu maar hopen dat het helpt.ik zeg ook altijd tegen mijn kinderen dat ze nooit anderen mogen plagen of pesten en als hun worden gepest of geplaagd moeten ze dat altijd bij mij komen zeggen en dat is geen klikken,dus ik hoop dat ze dat dan ook doen dat ze wel bij mij komen.

  lieve groet yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helemaal mee eens...
  pesten is stom!!
  idd te hopen dat de klas er baat bij heeft..
  ik hoop dat ze het ooit eens uit kunnen bannen..
  maar het zal moeilijk zijn..

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Pesten is afschuwelijk!!!!!! (draag nog dagelijks de gevolgen met me mee).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Erg goed dat je dit ook op je blog plaatst, pesten kan echt niet.
  Ik hoop dat de klas er goed mee om leert te gaan.

  Lieve groetjes Cristien

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Op welke school zit je zoon? Wat is de aanleiding voor de actie van de directeur?

  BeantwoordenVerwijderen