donderdag 16 mei 2013

Multimedia ... een gemiste kans?

Het is halverwege de middag. Zoonlief naar een feestje en de ander brengt kaartjes rond voor zijn eigen feestje. Het is stil in huis. Dé gelegenheid om even wat woorden aan het witte document toe te vertrouwen dat voor mijn ogen verschijnt als ik word heb opgestart.

Vanochtend las ik een blog van Jedidja, waarin ik weer even werd stilgezet wat ik echt belangrijk vind. Dat ik wel erg veel tijd besteed aan vluchtige dingen als fb, twitter, de digitale krant, een spelletje op de computer, kijken naar mailtjes en al wat dies meer zij. Soms heb ik echt zo mijn rondje. Ik kom de keuken in en terwijl ik de draai maak hef ik mijn hand op om in een vloeiende beweging het knopje van mijn telefoon in te drukken. Als daar niets op te zien is loop ik regelrecht naar mijn ipad om alle digitale verkeer te checken om vervolgens achter de computer te belanden …

Ik ben me er steeds meer van bewust dat mensen kunnen vereenzamen door al dit digitale verkeer. Niks geen kopje koffie meer drinken, geen telefoontje meer plegen. Alles kan tegenwoordig digitaal. Een kaartje, een aardig woord, een beterschap, een sterkte, een ik ben blij voor je en de overbekende ik vind dit leuk, het kan allemaal.  Fb houdt ons tenslotte op de hoogte van al het lief en leed om ons heen. Fantastisch, maar waar blijven die persoonlijke contacten dan? Hoeft dat niet meer? Is die behoefte tot het nulpunt gedaald?

Daar lijkt het in deze tijd van efficiency wel op, want daar hebben we eigenlijk helemaal geen tijd voor. Lekker toch om van lief en leed op de hoogte te worden gesteld met een paar woorden op fb. We worden volgestopt met info en hebben een zeer korte nacht waarin we dit alles kunnen verwerken om ons vervolgens de volgende dag op het volgende nieuws te storten.

Vind ik het dan helemaal niks al dat digitale verkeer? Nee, het heeft wel een bepaalde meerwaarde, maar het kan ook doorslaan en ik denk dat we daar met z’n allen een flinke bijdrage aan leveren.

Hoe lang is het geleden dat je met iemand uitgebreid hebt gebeld, een bak koffie hebt gedronken bij de winkel met de rode naam? Een kaartje persoonlijk door de bus hebt gedaan? Ik denk dat ik veel meer het gevoel heb dat ik besta als ik iets minder bezig ben met al die multimedia en mij persoonlijk richt op mijn naaste! Ik heb hierin echt werk te doen ...


10 opmerkingen:

 1. Hier nog altijd geen fb voor mij, de kids wel want erzonder zou gewoon niet lukken ivm school en jeugdbeweging en zo die via fb vanalles de wereld insturen, dingen die niet te missen zijn. Dus op dat vlak kan je niet zonder. Telefoon? Is nog een gouwe ouwe in mijn geval, de smartdinges met apps hier en daar, ik zou 't wel willen, geef ik eerlijk toe, maar voorlopig is het ook alleen één van de kids die dat heeft. Ipad of tablet? Hebben we ook niet. De digitale verleidingen zijn in mijn geval dus wat minder dan bij jou blijkbaar. En je hebt helemaal gelijk, die zullen de echte sociale contacten nooit kunnen vervangen.
  Lieve groet,
  Marian
  PS En onze tv? Ook nog niet digitaal ;-) al zouden we dat wel willen. Maar zelfs daar kan je zonder. Hebben we onlangs gemerkt toen we enkele weken geen tv hadden. Gezelschapsspelletjes of gewoon eens lang natafelen zijn zoveel leuker.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi beschreven Gerreke.
  Ik probeer er een gulden middenweg in te vinden.
  Want je hebt gelijk...live contakt met iemand,is het meest
  waardevolle.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zoals jij het stelt is het wel heel negatief. Natuurlijk mogen de social media de gewone contacten niet vervangen, maar bij goed gebruik kan het wel wat toevoegen. En dat is hoe ik het probeer te gebruiken.
  Bewust gebruik is dus wel belangrijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Is best wel herkenbaar Gerreke.
  Daarom heb ik expres geen faceboek en pinterest. Mijn telefoon is alleen maar telefoon en ik heb alleen maar een laptop.
  Gewoon op straat en op stations en in de trein merk je heel sterk dat er geen normale communicatie meer is. Iedereen zit maar te turen op de telefoon en aanverwante apparaten.

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Yep....bewust gebruik....het blijft soms een spagaat waar je in zit....Even denk je dan....en voor je het weet....
  Maar ik leer....gebruik een paar vaste momenten van de dag ervoor....en 's avonds niet meer........ach....dit zijn er slechts een paar.....en ik leer elke dag weer bij...;)

  Fijne avond
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Gerreke,
  Ja, gemak dient de mens, maar ik ben het wel met je eens dat we de persoonlijke contacten niet mogen verwaarlozen. Gelukkig lukt het me om ondanks al het digitale verkeer toch op z'n tijd alle mensen die belangrijk voor me zijn op te zoeken... enne wat betreft die kaartjes... Voor elke verjaardag, of elke belangrijke gebeurtenis stuur ik nog steeds handgeschreven kaarten hoor. Zo belangrijk vind ik dat, want ik vind dat zelf ook veel leuker om te ontvangen...
  Ik wens je een heel fijne avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Balans vinden in alles dat we doen (en laten). Da's moeilijk, maar wel heel belangrijk. Ik schrijf veel kaartjes, lees (te weinig) boeken en zet zo nu en dan de computer uit :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ook hoor......maar ben al goed bezig geweest deze week....op maandag na elke avond weg geweest.....maar dan loop je wel achter met blogjes etc.....hihihi...ik leg me er bij neer....vind het allemaal veel te leuk.....fijn weekend ...liefs van mij...xxx..

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ook hier herkenbaar, maar je moet inderdaad bewust leren nee te zeggen tegen de verleiding en met mensen, bellen en praten... Dat doe ik dan wel. Aan de andere kant kunnen er ook erg mooie dingen ontstaan op de digitale snelweg,.... Je schrijft er niet negatief over hoor! Ik heb bv een vriendin leren kennen via FB en nog niet zo heel lang geleden hebben we elkaar ontmoet... Super gaaf! Contact loopt enkel via de chat en soms een mailtje... Nooit gedacht dat FB goed voor zou kunnen zijn. Ook probeer ik vaak m'n FB/Twitter account te gebruiken als "kanaal" om zo een stukje van Jezus woorden en ons leven als christen de wereld in te slingeren. Er is een complete generatie die leeft op de social media.... Daar eens stukje in mee gaan en laten zien op zulke media waar je voor staat vind ik ook erg waardevol!
  Succes met je eigen zoektocht in de digitale wereld!
  Groetjes Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hetzelfde hier! Vaak beeldschermen. Maar ik probeer er wel bewust mee bezig te zijn! Ook ik heb met sommige familieleden en vrienden just meer contact dankzij FB en whats app! Dat is de keerzijde...

  BeantwoordenVerwijderen