vrijdag 17 september 2010

Je bent geliefd (deel 2)

‘Maar is arrogantie niet de keerzijde van zelfafwijzing? Betekent arrogantie niet dat je jezelf op een voetstuk plaatst om te voorkomen dat mensen je zien zoals je werkelijk bent? Is arrogantie in wezen niet een van de manieren waarop wij omgaan met het gevoel dat ons leven niets te betekenen heeft? Zowel arrogantie als zelfafwijzing onttrekken ons aan de gewone werkelijkheid van ons bestaan en maken een ongedwongen samenleven met anderen heel moeilijk, zo niet onmogelijk.'

Dit stukje spreekt me aan, nee het schreeuwt naar me. Ik kan niet ontkennen dat dit ook op mij van toepassing is.

Wat is nou makkelijker om mijn onzekerheid te verbloemen door een arrogante houding aan te nemen. Door dit stukje wordt mij duidelijk dat zowel anderen als ik een vertekent beeld krijgen van de werkelijkheid. Als ik niet door mijn eigen bril naar anderen kijk, maar door mijn arrogante bril, krijg ik geen eerlijk beeld van de werkelijkheid. Want ongetwijfeld dat anderen, door mijn arrogantie, zich ook anders gaan gedragen. Het is in feite een kettingreactie.

De enige manier om dat te doorbreken is gewoon mezelf te zijn, me kwetsbaar op te stellen. Ik heb in de afgelopen jaren gemerkt dat dat heel goed werkt.

Als je in het leven heel diep gaat en er eigenlijk niets meer of minder over is dan alleen maar degene die je werkelijk bent, leer je ontdekken dat mensen je ook zo zien. En ook eigenlijk alleen maar op die manier naar je kijken.

Ik dacht altijd dat ik iemand was door de dingen die ik deed. Ik was iemand door mijn goeie baan, mijn leuke huis, het kerkenwerk dat ik deed, etc. Totdat ik alles uit mijn handen moest laten vallen en ik mijn kale zelf tegenkwam. Zo kwamen anderen mij ook tegen. En ik ontdekte dat dat eigenlijk heel plezierig was. Want door mezelf kaal en kwetsbaar op te stellen, kregen anderen de gelegenheid dat ook te doen.

Een dagelijks terugkerend gebedspunt. Mezelf zijn …De columns 'Je ben geliefd' heb ik geschreven naar aanleiding van onderstaand boekje. De cursief gedrukte tekst is een citaat hieruit.

2 opmerkingen:

 1. Hoi Gerreke,
  Dank je wel voor je lieve reactie op mijn blog.
  Inderdaad, zo hebben we allemaal zo onze gaven en talenten. Maar met woorden kun je inderdaad ook mooie dingen doen. Ik waardeer het zeer.
  Groetjes Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad een sterk persoon is iemand die zijn zwakheden durft te tonen.
  Gewoon lekker jezelf zijn, je kan en hoeft ook niet met iedereen vriendjes te zijn....

  BeantwoordenVerwijderen