donderdag 23 augustus 2012

Hoe anders kan het lopen


‘Mam, ik hoop niet dat ik naast ..… kom te zitten, want ik vind haar helemaal niet leuk.’ Omdat ik denk dat het zo’n vaart niet zal lopen en hij zich daar nog geen zorgen over moet maken als hij nog een heel weekend voor zich heeft zeg ik:  ‘Dat zal wel meevallen schatje.’ Maar naarmate het weekend vordert en de dag van schoolgang nadert herhaalt zoonlief regelmatig hetzelfde zinnetje. Omdat ik weet dat zo’n eerste schoolgang na de zomervakantie wat gevoelig ligt, laat ik het voor wat het is. Het is de spanning … vast!

Als zoonlief de juf netjes een handje heeft gegeven loopt hij de klas in. Ik ben nog bezig juflief de hand te schudden en te vragen of ze een fijne vakantie heeft gehad als zoonlief met dezelfde vaart de klas weer uitloopt en met waterige ogen tegen me zegt dat hij naast háár zit. Och heden hier had ik niet op gerekend, maar het is toch echt zo en niet terug te draaien.

Zoonlief oppert dat ik het met juf moet bespreken. Nou mama wil veel (misschien wel eens te veel), maar hier ligt haar grens. Zoonlief moet de koe zelf bij de horens vatten. En dat gebeurt. Als juflief vraagt wat er aan de hand is zegt zoonlief: ‘Ik zit naast …...’ Juf kijkt ernstig en vraagt: ‘Waarom vindt je dat niet leuk?’ ‘Omdat ik haar stom vindt en ze plaagt me altijd.’ antwoordt zoonlief onomwonden. (Ohhh? Dat is nieuw voor mij.)  Ik kijk wat schichtig om me heen om opgelucht te constateren dat het arme ding nog niet in de klas is, want het schaamrood zou op mijn wangen staan.

Ik laat een van frustratie huilende zoonlief achter. Niet leuk, maar uit ervaring weet ik dat het over is zodra ik uit zicht verdwenen ben. En zo zal het nu ook vast gaan.

Nieuwsgierig sta ik tussen-de-middag zoonlief op te wachten. Wat zal hij er van gevonden hebben? En hoe heeft hij het ervaren? Enkele minuten later vliegt een dolblij kind in mijn armen. ‘Het was zo gezellig met ….. en ik heb haar ook geholpen mama!’ Wat ben ik blij voor mijn mannetje. Hier zit wel een mooi lesje aan, wat ik hem later op de dag, als alle rust in huis is weergekeerd, vertel.

Eerst ervaren dan pas oordelen … 

14 opmerkingen:

 1. Dat heb je goed gedaan Gerreke. En het plagen zal nu meteen van de baan zijn.

  Groetjes
  Hermine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hihihi onbekend maakt onbemind ;-)
  Heel herkenbaar ...
  en wat kan mams zich dan tóch ellendig voelen als ze het schoolplein verlaat. En hóe enorm blij als het uiteindelijk toch allemaal goed is verlopen !!!!
  Op een mooi en goed schooljaar voor zoonlief :-)
  Groetjezz lfs mij

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn,dat het zo goed gegaan is.
  Hij kan gerust zijn.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gelukkig dat het goed is afgelopen. Leuk hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ah, ook niet zo'n lekkere aanloop dus. Kennelijk heeft de juf het goed opgepakt door lekker samen te werken. Hopelijk blijft het zo!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat was ff een vette tegenvaller, die dus goed af gelopen is.
  Je hebt het prima opgelost hoor!!
  (weet niet of ik dat toendertijd zo gekund zou hebben...maar goed hoor!!)

  fijne dag.

  grotjes Carla.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha, ik zie het helemaal voor me...!
  Gelukkig is het goed gekomen, ook goed op gelost van de juf (ben benieuwd wie dat was?)
  Groetjes van ons allen aan jullie allen.
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je hebt het goed opgelost Gerreke en inderdaad eerst ervaren en dan oordelen maar hij zat er wel echt mee en ja dan gaat natuurlijk je moederhart even sneller kloppen toch.....ik vind hem ook een dapper mannetje.Nog een fijn weekend en groetjes.ELLY

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooi verhaal om te lezen, en wat kunnen we een hoop hieruit leren..

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat voel je je dan naar als je zo'n kind achterlaat in de onzekerheid. Gaaf dat het zo afgelopen is!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Echt fijn om te lezen dat het achteraf zo goed is afgelopen.
  Het gaat vast een heel mooi jaar worden.

  Lieve groetjes Cristien.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Alsof je zoon het al wist.......
  Wat heb je het goed opgelost door niet in de bres te springen voor je zoon, maar het hem zelf hebt laten oplossen. Zo zie je maar weer........maar ja, 't kan ook zo weer anders zijn, weet ik uit ervaring

  BeantwoordenVerwijderen
 13. En dan valt het niet mee om naar huis te gaan en je er niet mee te bemoeien, maar het is gelukkig allemaal goed afgelopen!

  Fijne avond.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooi om te lezen!
  En een moeilijke maar ook mooie ervaring voor jullie beiden!

  BeantwoordenVerwijderen