zondag 28 november 2010

Advent

We hebben vandaag de eerste van de vier adventszondagen gevierd. Ik ben hiermee opgegroeid, maar op een gegeven moment is advent een ingesleten begrip, zonder er direct bij stil te staan wat hiervan de betekenis is. Kwalijke zaak en dus heb ik mij er een beetje in verdiept.

Een beetje googelen en de volgende betekenis verschijnt op mijn scherm: Het woord advent is afgeleid van het Latijn: adventus (komst, er aan komen) en advenire (naartoe komen).

Kerstmis is een belangrijk christelijk feest. We vieren de geboorte van Jezus. Jezus is de zoon van God. God is door Zijn zoon Jezus mens geworden. Misschien wel moeilijk te begrijpen. Maar menselijk gezien kun je het vergelijken met de geboorte van je eigen kind. Je ziet vaak veel van jezelf terug in je eigen kind. Bij Jezus zie je alles terug van God!

Tijdens de adventstijd bereiden we ons voor op het geboortefeest van Jezus. Maar advent is meer dan alleen een voorbereiding op het geboortefeest. De adventstijd is ook een tijd om na te denken. Want Jezus komt terug. En als Jezus terug komt kan ik Hem dan recht in de ogen kijken of heb ik nog allerlei ding ‘op te ruimen’. Ben ik er klaar voor Hem te ontmoeten? Of zijn er nog zaken die ik heb recht te zetten?

Want ik ga wel feest vieren, maar kan ik wel feest vieren als ik nog iets met iemand heb goed te maken? Zijn er nog dingen in mijn hart die niet goed voelen en uitgesproken moeten worden? De geboorte van Jezus is een feest, maar ook Zijn terugkomt. Laten we ervoor zorgen dat we op beide feesten zijn voorbereid!


Een beetje nostalgie. Dit liedje zongen we vroeger altijd bij het aansteken van de kaarsen:
Eerste kaars ik steek je aan, want het nieuwe licht breekt baan. De belofte eens gegeven doet ons alle dagen leven.
Tweede kaars, ga nu je gang, want het wachten duurt al lang. Maar Wij blijven zeker weten: God zal ons toch niet vergeten.
Derde kaars, schenk ons je licht. God geeft ons een beter zicht. Het donker kan niet meer verhullen wat Gods dag ons gaat onthullen.
Vierde kaars, nu jij ook schijnt, zien we hoe de nacht verdwijnt. Want jouw vlam is ons een teken, dat de vrede aan gaat breken.
Grote kaars, ik steek je aan, want het licht is opgegaan. 'die het hore wil, die hore, de Messias is geboren!

5 opmerkingen:

 1. Wat heb je dat mooi gezegd. Zo "simpel" is het eigenlijk, dat velen dat niet meer begrijpen.
  Gelukkig mag ik zeggen dat ik me ook op beide feesten verheug.
  Liefs, Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jammer dat zovele dit allemaal overslaan......en denken dat kerst alleen maat over versieren en eten en gezelligheid gaat....gelukkig weten ook nog een boel mensen waar het echt om gaat !!......en ben blij dat ik er daar een van mag zijn....liefs welterusten Ria....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is mij met de paplepel ingegoten dus ik weet er alles van.
  En Gerreke ik ben kerkvrijwilligster in een vrouwengevangenis en heb ,,dienst ,, de eerste kerstdag. Voor de vrouwen daar is het heel belangrijk dat er mensen van buitenaf tijd voor ze over hebben op zo'n belangrijke dag. Ze missen hun familie op zulke dagen extra en er is geen bezoek met de feestdagen.
  Kerstfeest is ook voor hun Vrede Op Aarde.
  Ik ben blij dat ik daar mag zijn.
  (nou eindig ik bijna net als Ria)

  Lieve groet
  Hermine

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat fijn dat we beiden dezelfde betekenis kennen en mogen uitdragen, over het advent. Mooi hoe je de geboorte van Jezus omschrijft. Een goede adventstijd, in het licht van Jezus.
  Lieve groet, Renny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ken dat liedje helemaal niet. Hoe is de wijs?

  BeantwoordenVerwijderen