donderdag 10 maart 2011

Pijnlijk eerlijk


Wat zijn sommige mensen toch pijnlijk eerlijk! Zo ook mijn fysiotherapeut. Vorige week wist hij mij subtiel te vertellen dat de opbouw naar de 5 kilometer voor veel mensen prima te doen is, maar dat sommige mensen gewoon wat meer tijd nodig hebben om datzelfde doel te bereiken. Ik dus. Maar dat zei hij niet. Zo netjes was hij wel.

Vandaag was alle subtiliteit verdwenen en zei hij ronduit dat mijn lijf niet gebouwd is om hard te lopen. Zo die kon ik in mijn zak steken. Ik zette van verbazing over zoveel eerlijkheid grote ogen op en schoot prompt in de lach, want die man heeft gewoon gelijk. Hij heeft de stoute schoenen aangetrokken en mij vertelt waar het op staat. Hard of niet, ik kan het wel hebben. Want ik met m’n kleine pootjes moet zoveel meer stappen zetten dan al die lange mensen die wel degelijk een hardlooplijf hebben.

En ik me maar verbazen over al die mensen die het zo makkelijk af gaat, terwijl ik met moeite alles in balans probeer te houden om het er enigszins soepel uit te laten zien. In de tussentijd bedenk ik me ook nog dat ik rechtop moet lopen ter stimulering van een goede ademhaling, schouders naar beneden moet houden en vooral het afrollen van de voeten niet moet vergeten. Tja je loopt niet zomaar hard.

Na een paar inspannende oefeningen zegt de fysio: ‘Als je mijn portemonnee wil spekken moet je vooral doorgaan met hardlopen.’ ‘Nee, zegt hij, zoek gewoon een sport die bij je past, maar dat ehhh, dat is niet hardlopen.’

Ik heb de boodschap inmiddels wel begrepen. Stoppen met hardlopen en weer doen waar ik goed in ben en plezier aan beleef. Wel lekker fysio en therapie in één. Twee voor de prijs van een.

(De 5 km gaat nog wel een keer gelopen worden, want die medaille wil ik in handen hebben.)

14 opmerkingen:

 1. Soms is het even au om zoiets te horen ,maar eigenlijk wist je het zelf al wel.Het voelde niet echt goed begrijp ik ,waarom nog langer jezelf forceren dan .Er is zeker wel iets anders wat bij je past als je toch wilt sporten .Al denk ik dat je nog wel voor die medaille gaat .
  Liefs Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jij geeft je maar niet zo gewonnen...mocht je het redden, dan hang ik persoonlijk de virtuele medaille om je nek...:)

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jammer, maar wie weet in de toekomst... (hardlopen is voor mij helaas ook niet weggelegd ivm artrose, maar er zijn gelukkig ook nog heel veel andere leuke sporten ;-))

  Fijne avond,
  Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hhahaahah!! jij weet duidelijk wat je wilt bereiken .....maarre wat voor sport gaat het nu worden???......liefs van mij...xxx..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Pijnlijker wordt het ook als je doorgaat. En dat wil je natuurlijk ook niet. Ja, eerst die medaille halen, dat begrijp ik wel. Je bent wel een doorzetter.
  Dank voor je reactie. Ik heb echt geen idee. Ingrid van Home and Lifestyle heeft mijn link wel in haar lijst staan. Maak je er maar niet zo druk om. Je hebt in ieder geval mijn linkje als ik bij jou reageer.
  Liefs, Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Recht voor de raap kan wel aankomen, Maar wat je schrijft je wist het zelf ook wel. Ben ook wel benieuwd naar wat voor sport het gaat worden Groetjes jacky

  BeantwoordenVerwijderen
 7. hahah fijn ja eerlijke mensen! die zouden er wat mij betreft best wat meer mogen zijn...

  Wat ga je nu doen???

  groetjes
  Leontien

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik hou er van als mensen direct en duidelijk zeggen waar het om draait! Bij jou dus niet om hardlopen ;) En jij?? Jij hebt het niet begrepen geloof ik...hoezo 'ik WIL die medaille hebben' ??? Jij wilt een gezond lijf...toch??!!
  Groeten, Corine(THUIS)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Die mensen zijn goud waard. Echt.

  Ben benieuwd wat je nu wel gaat en kunt doen...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oei, dat is wel even slikken dan. Mijn lijf is ook niet geschikt voor hardlopen. Heb het ook wel geprobeerd, niet zo fanatiek als jou, maar ik kreeg alleen maar klachten erbij. Dan is het voor mij wel duidelijk. Ik mag graag zwemmen. Gewoon dom baantjes trekken en ik voel me er goed bij.
  Sterkte om dit in je hoofd weer een plekje te geven.
  Lieve groet Renny

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oepsie, dat is niet zo leuk. Gelukkig heb je al wel je bloemen...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat goed dat hij echt eerlijk is geweest!
  Het is moeilijk maar je moet het loslaten en het een plekje gaan geven. Je hebt super je best gedaan maar je gezondheid gaat voor al denk je nog zo sportief bezig te zijn, lastig want het was natuurlijk ook super sportief.
  Probeer een beetje van het weekend te genieten,
  lieve groetjes Cristien.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. dit is een goede fysio, zo ben ik ook terug gefloten door de sportlelaar (hij is fysio) ik kon 7 min rennen maar daarna ging het niet meer. Nu geniet ik gewoon van andere toestellen op de sportschool. Gelukkig was je fysio eerlijk om dit te zeggen. Luister ook na je lichaam, er zijn genoeg andere invullingen waar je net zo veel plezier aan gaat beleven.
  Fijn weekend..groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Gerreke,
  Viel je droom dan niet op zo'n moment in duigen!?
  Ik bedoel, je stelt je er helemaal op in en dan in 1 pennestreek: "Over en uit".
  Arme Gerreke. Ik vind het heel sneu voor jou. Succes meid met een sport die beter bij jouw lijf past.
  Lieve groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen